Спутник 1 – общ вид. Изображение : НАСА  Спутник 1

...
 
Спутник 1 – общ вид. Изображение : НАСА  Спутник 1
Коментари Харесай

Спутник 1 – 50 години в космоса – обзор на събитията през 1957 г.

   Sputnik

Спутник 1 – общ тип. Изображение: НАСА 

Спутник 1 е изстрелян благодарение на ракетата Р-7 – Семьорка. По това време Съединени американски щати също са имали своите проекти за изстрелване на неестествен сателит. Ракетата Вангард, определена през 1955 година е трябвало да показа страната на Международната Геофизична Година като изстреля първият американски неестествен сателит, който би трябвало да бъде и първият в историята на човечеството.
Но изстрелването на Спутник трансформира всичко. То заварва американците неподготвени. Дори  планът Вангард е включвал изстрелването на дребен сателит, който тежи единствено 3.5 паунда. За сведение Спутник тежи 183 паунда. Излиза освен, че Съюз на съветските социалистически републики имат опция да изстрелват изкуствени спътници, само че могат да извеждат в космоса товар с доста по-голяма маса. Това слага въпроса: Наистина Съединени американски щати ли има най-мощната ракетна технология в целия свят?
През 1957 година това е било шокиращо събитие за Съединени американски щати. То е останало в американската история под наименованието “Кризата Спутник ”.
Като изключим огромния възторг и политическата агитация, Спутник не е имал съвсем никаква научна стойност. Той е представлявал елементарна алуминиева сфера снабдена с антени, които да предават радиосигнали към Земята. Спутник е бил инженерен триумф – той е трябвало да покаже на света за мощта на Съветските ракети. Тази мъничка луна е била забележима в нощното небе и е можело да бъде следена.
Истината е, че и преди 4 октомври е имало клюки за руските изстрелвания. И преди е имало спекулации, че Съюз на съветските социалистически републики възнамеряват сходен план, само че на тях никой не им е обръщал изключително внимание. Имало е информация за проби на балистични ракети, само че те са минали около ушите на хората без да им обръщат внимание. И изведнъж… се появява Спутник, ей по този начин от нищото. Каква е реакцията – удивление, удивление и несъмнено боязън. Защо ли? Ако луната, която са извели Съветските инженери е безвредна, то тогава какво ще ги спре да изведат бойна глава в галактическото пространство?
Съвсем скоро… на 3 ноември Съюз на съветските социалистически републики се демонстрират още веднъж. Излита Спутник 2 със живо създание на борда – кучето Лайка.
А какво се случва с плана Вангард? След 4 октомври хората, свързани с него са се чувствали като в аквариум за рибки. Преди те е трябвало да изведат спътник за Международната Геофизична Година. И внезапно – те имат нова задача – да спасят американския авторитет.
В рамките на няколко часа след изстрелването Линдън Б. Джонсън подрежда незабавно да бъде направено цялостно следствие на опцията да бъдат извеждани ракети и изкуствени спътници. В началото се планува следния вид: да бъде употребена Юпитер-С ( военна балистична ракета със междинен обсег ) като основа за програмата на Съединени американски щати за изстрелване на неестествен сателит. По това време работата за изстрелване на спътници е била отделена от военната стратегия, тъй като се е смятало, че в случай че двете неща са свързани, то военната стратегия може да западне. Eдин от резултатите  на тази политика е бил очевиден – и той е, че все пак ракетата на армията Юпитер-С би могла да бъде приспособена и употребена за изстрелването на американски сателит. Все отново, времето което е било належащо за трансформация на ракетата би могло да докара до понижаване на научната стойност на изкуствения сателит. Разследването приключва с условие към мениджърите на Вангард ( работещи по лична ракета ), които би трябвало да дават информация за настоящото положение на плана си. Предното лято шефа на Вангард Хейгън към този момент е бил наредил да бъде написана хронологическа история на плана. В рамките на малко време материалите отпътуват към подкомисията на Джонсън с цел да бъдат показани.
Айзенхауър е изискал да бъде показано малко ревю на обстановката и няколко дни след изстрелването на Спутник Хейгън и Уилиам Холъдей, неотдавна назначен шеф на програмата за балистичните ракети в департмента по защитата. По време на презентацията Хейгън излага положението на програмата Вангард. Ракетата ТВ 2, подготвяна за запалване на Кейп Канаверал не е била подготвена – тя е имала единствено една първа степен Вангард, а втората и третата степен са били макети. До момента на презентацията не е имало ракета от вида Вангард, която да е била приключена и тествана в полет. Тази, която е трябвало да бъде изстреляна през декември – ТВ 3 -пък е била към момента във фабриката.
Имайки впредвид каква е обстановката можем да си представим физиономията на Хейгън, Холъдей и всички, свързани с плана Вангард когато прес-секретаря на президента афишира на 9 октомври, че идния декември “тези, свързани с Вангард ще изстрелят ракета със сателит ”. Преди проектите, оповестени от Белия дом през май са предвиждали тестови полети през декември, а първият функционален сателит е трябвало да лети през 1958 година.
Няма никакво значение, че точно последното изказване от Белия дом е било тъкмо изложение на настоящата обстановка в Съединени американски щати – въпреки всичко съгласно него през декември ще са тестовите полети. В такава напрегната атмосфера евентуално е доста да очакваш от репортерите да вършат разлика сред дадено изстрелване и дадено нахлуване в орбита. Пресата към този момент е бълвала от обещания, че Съединени американски щати ще отговори на опасността на Съюз на съветските социалистически републики иза хората от плана Вангард е трябвало да се поразбързат, с цел да се оправят се непредвидения график.
Пет дни след изстрелването на Лайка от Пентагона дават обещание, че Армейската организация за балистични ракети е подготвена да оказва помощ на сателитната стратегия на Съединени американски щати като запаса. Както към този момент знаем, този проект ще добавя плана Вангард като създаде сателит въз основата на ракетата Юпитер-С. Разбира се, хората от Вангард би трябвало да работят върху личната си Вангард ракета през това време. Първата ракета от този вид – ТВ 3, за която споменахме се готви за своя полет през декември.
В момента на изстрелването Хейгън не е бил на мястото за изстрелване. Там е бил негов наместник – Поул Уолш, който е отговарял на въпросите на репортерите. Един от тях желал да знае дали триумфа на задачата се дефинира от това дали дребната изкуствена луна доближи орбита. Уолш дал отговор: “Не ме разбирайте неправилно.Ние ще се радваме, в случай че доближи орбита. Но няма да сме обезверени в случай че не я достигнем. ”
Първият опит за изстрелване е на 3 декември 1957 година, само че някои последни проби не са били извършени на време. На идващия ден – 4 декември, сряда, полета още веднъж е отсрочен – заради заледен клапан, отмалялост на хората и неприятно време.
Най-накрая полетът е плануван за 6 декември, петък, през 1957 година. По време на една бизнес среща Джордж Тримбъл, президент на Мартин Къмпъни отбелязва изсъхнало, че първата приключена ракета Вангард няма да доближи орбита. Той базира своята преценка на “преобладаващ математика на проба и неточност ”.  Съгласно своите калкулации три неуспеха за всеки седем опита са естествени за сходни опити.
Обратното преброяване стартира и минава релативно безпрепятствено. на T-0 Уолш е бил на телефона, съобщавайки на Хейгън какво става. От отворената врата на хангара той е имал аспект към ракетата. “Нула, огън, първото запалване ”. Следващото нещо, което оповестява съставлява една единствена дума: “Експлозия ”.Американската горделивост се срутва в пламъци.

 

 Vanguard Explosion
Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР